Ce este Produsul intern brut(PIB)

Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul unei regiuni sau localități.

PIB = consum + investiții + exporturiimporturi
Economiștii (pornind de la Keynes) au împărțit termenul de consum general în două părți: consumul privat și cheltuielile sectorului public. Două avantaje ale împărțirii consumului total în acest mod în teoria macroeconomică sunt:
  • Consumul privat este o preocupare centrală a economiei bunăstării. InvestiÈ›iile private È™i subdiviziunile comerciale ale economiei sunt direcÈ›ionate ultimativ (în curentul principal al modelelor economice) înspre creÈ™terea pe termen lung a consumului privat.
  • Deoarece este separat de consumul privat endogen, consumul sectorului public poate fi considerat exogen, astfel încât diferite niveluri ale consumului sectorului public pot fi considerate ca făcând parte din domeniul plin de sensuri al macroeconomiei.
Astfel PIB poate fi exprimat:
PIB = consum privat + consumul statului+ investiÈ›ii + (exporturi − importuri)
Componentele PIB:
  • Consumul privat - este în mod normal cea mai mare componentă a PIB, reprezentând cheltuielile gospodăriilor în economie. Aceste cheltuieli pot fi clasificate în: bunuri durabile, bunuri perisabile È™i servicii. Exemple: hrană, chirie, bijuterii.
  • Cheltuielile statului - sau consumul sectorului public, reprezintă suma tuturor cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri finite È™i servicii. Include salariile angajaÈ›ilor din sectorul public, cumpărarea de armament etc
  • InvestiÈ›iile - includ investiÈ›ii în fabrici, echipamente, inventar È™i nu include schimburile de active existente. De exemplu: construcÈ›ia unei mine, cumpărarea de software, cumpărarea de maÈ™ini È™i echipamente. Cheltuielile gospodăriilor pentru noi locuinÈ›e fac parte din investiÈ›ii.
  • Exporturile - reprezintă exporturile brute ale unei țări, incluzând bunuri È™i servicii, destinate consumului într-o altă È›ară
  • Importurile - reprezintă importurile brute.Importul înseamna vânzarea de produse a unei tari altei tari.
Notă: În calculul PIB se iau în considerare doar bunurile și serviciile destinate consumului final. Exemplu: un calculator = bun finit, un microprocesor este un bun intermediar.
Dacă din PIB se scad deprecierile se obține produsul intern net.
PIB-ul pe cap de locuitor este PIB-ul împărțit la numărul locuitorilor. Acesta este adesea dat ca ajustat, însemnând că este astfel calculat încât nivelurile diferitelor prețuri sunt mascate în diferite țări. Astfel poate fi comparată eficiența diferitelor țări.


Aici este lista PIB-ului pe cap din europa si din cate se vede Romania se afla pe locul 30
PIB-ul pe cap de locuitor poate indica standardul de viata al locuitorilor din tara respectiva.

In Romania serviciile reprezinta cel mai mare sector pentru PIB acesta fiind 62.6%, industria 32.2% si agricultura 4.2%, iar cel mai mare partener al Romaniei pentru import si export este Germania pentru ambele categorii.

Comments

Popular posts from this blog

Lesin in curte. Puteam fi eu?

Viteza mea de internet